Страници

Търговия със страх

Насаждането на страх е [популярен] начин да се повлияе мнението на индивид или група в конкретна посока. Обектът на страха понякога се преувеличава, а моделът на насаждане на страха се повтаря често, с цел постоянно да се поддържа желания ефект на тази тактика, понякога във формата на порочен кръг.

Кой търгува със страх?

Почти всички в сферата на здравето и медицината. Треньори, масажисти, лекари, физиотерапевти*, диетолози**, медии и др.


Защо използват тази тактика?

В повечето случаи - с добри намерения (като изключим медиите). Това са образовани*** хора, с благородни цели и са силно убедени в това, което казват. Пътят към ада е застлан с добри намерения. Те поддържат модела на авторитета като форма на взаимоотношения - една централна или по-висшестояща фигура държи знанието и го разпределя на масите.
Колкото и да ми се иска да съм политически неутрален, не мога да си затворя очите, че тези хора печелят от това.

С какво ни плашат?

Всякакви митични заплахи за здравето и благополучието ни.
При храненето, това е страха от въглехидрати, мазнини, протеини, консерванти, оцветители.
При тренирането, това е страха от претрениране, недотрениране, недостатъчно сила, монотонно кардио, вдигане на тежести, всичко различно от плуване.

Това обаче са теми, в които аз имам само маргинални познания. Това, което наистина ме вбесява, е когато нещата се отнасят до болка, контузии и движение.
Част от плашещите неща, които биват обрисувани много по-страшни, отколкото всъщност са (ако въобще има причина за притеснение):
Мускулни дисбаланси, лоша стойка, лоша техника на изпълнение на упражненията, прекомерно седене, недостатъчно интензивна физическа активност.

Не е тайна, че в миналото и аз съм участвал в подобен тип пропаганда. Винаги съм действал според най-добрите си способности в дадения момент и никога не съм изоставял стремежа си да съм по-добър в това, което правя.

Време е това да спре

Може да е романтична мечта, но вярвам, че положението може да се промени. Вярвам, че "експертите" могат да започнат да дават сила на хората, а не да ги моделират чрез страха им.

Ние - всички, които се грижим за други хора по един или друг начин - имаме отговорност: не само да сме по-добри, но да предлагаме най-доброто. Не можем да си позволим да жертваме благополучието на някой (особено ако той ни се е доверил), защото не знаем или не можем.

Уважавам желанието на хората да се развиват и съм склонен да помогна на всеки, който пожелае помощта ми. Ако, обаче, някой не желае да се развива в посока, зададена от настоящото състояние на Науката (колкото и абстрактно да е това название), то аз нямам друг избор, освен да го посоча и да предупредя хората да се пазят от него.


* във всичките им форми на кинезитерапевти, рехабилитатори, ерготерапевти
** включително приписващите си сходни свойства нутриционисти/нутрициолози
*** поне така ни се ще да вярвамеКартината е "Викът" на  Едвард Мунк.

Няма коментари: