Страници

Всичко е наред

Думите болят. Теб вече те боли, никой не може да разбере какво ти е, но казваш, че всичко е наред. Или ти го казват.

А не е. Не го усещаш да е наред. Как може да е наред да те боли?

Болката е нормална

Всички ги боли по един или друг начин в един или друг момент. Може би трябва да изключим шепата хора с вродена нечувствителност към болката(ВНБ), но има голяма вероятност през целия си живот да не срещнеш и един такъв. Всички, с които ще се запознаеш в този живот и почти всички за които някога ще чуеш, ги боли. Ти никога няма да разбереш тяхната болка и тяхното страдание. Никой не може да разбере и твоята болка и страдание. Болката е най-самотното нещо на света.

Болката е естествена

Болката е толкова естествена, колкото и дишането, ходенето, храненето и живота. Болката е вградена система за сигурност - нещо като аларма. Понякога не е точна и се включва без причина, понякога не се включва дори да е нужна. Ако има проблем с алармената система, то животът и благополучието са в опасност. Не яж след като зъболекарят ти е поставил упойка. Искаш ли да разбереш как се чувстват хората с ВНБ? Яж докато все още нямаш усещане за болка. Е...основна разлика е, че теб ще те пусне упойката и ще разбереш какво си направил, докато те могат да си сдъвчат езика и да не разберат.

Разбирам те

Не, не разбираш. В една кратичка лекция на Елиът Крейн той дава пример, от който всеки път настръхвам, въпреки че съм го цитирал вече десетки пъти. Става въпрос за младо момиче с комплексен регионален болкови синдром (КРБС) в областта на предмишницата. Всичко й е зараснало след сравнително лека и банална контузия, но нея я боли. На ръката й с маркер пише "НЕ ДОКОСВАЙ!". Какво е нейното усещане, когато някой погали ръката й с перце? Все едно някой фламбира месата й с горелка за крем брюле. Това няма как да го разбереш.

Три области на болковото преживяване

Стандартна мярка за болката е аналоговата скала - просто оценяваш колко те боли от 0 до 10. Много лесно, много евтино, измеримо и едновременно с това много неточно. Може ли 3 да е по-голямо от 6? Да, ако те боли слабо (3/10), но е непрестанно (24 часа/7 дена) страданието може да е по-голямо от еднократна силна болка. От друга страна, понякога бавното и болезнено манипулиране (смяна на превръзки например) е за предпочитане от бързото и силно болезнено такова.
Разбирайки ограничението на настоящия модел, Мелзак се заема да събере думите описващи болковото преживяване и ги дели на различни категории - сетивни, когнитивни и емоционални и др.
Какво усещаш?
Боцкане, убождане, бодене, пронизване.
Как се отразява на възприятията ти?
Натоварващо, напрягащо, тежко, смазващо.
Как те кара да се чувстваш?
Страшничко, страшно, стряскащо, ужасяващо.

Категориите разбира се търпят развитие, както и думите подлежат на разместване. Принципът е важен - болката не е една плоска цифра на числовата ос, а многоизмерен обект със собствена текстура, цвят, материал, форма и време.

Приемам те

Не е нужно думите да са изречени. Понякога е хубаво да ги чуеш, по-често е хубаво да ги усетиш по действията отсреща. Болящ или не, човекът е личност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.