Страници

За топлите и студените компреси

Топлото и студеното са едни от най-старите физикални фактори, използвани при болка, оток, навяхване, изкълчване, натъртване.
Знаете ли обаче кога да използвате лед и кога топлина при травми и контузии?

Топло


Топлината има съдоразширяващ, отпускащ ефект и подобрява кръвообръщението на засегнатото място. Прилагат се компреси с различна температура в зависимост от използвания материал (вода, парафин, кал, луга, гел). Усещането за топло може да се постигне и чрез химически агенти (загряващи гелове). При тях се наблюдават сходни ефекти без да има реално повишаване на температурата.
Въздействието на топлите компреси е строго индивидуално. Те оказват благоприятно влияние при хронична болка (болка с давност над един месец), както и при болка, свързана с някакъв вид скованост или мускулен спазъм. Важно е да знаете, че след прилагането на топъл компрес мястото не трябва да се имобилизира, а напротив - внимателно и продължително да се раздвижи. 

 
При болка, причинена от възпаление, НЕ се прилага топлина!


Студено

Класическото средство за изстудяване е ледът. Той има съдосвиващ ефект. След първоначалното свиване обаче, съдовете се разширяват, следователно ледът има и съдоразширяващ ефект. Освен лед, могат да се използват гелове, които се замразяват, охлаждащи кремове, които стимулират студовите рецептори без да променят температурата, и спрейове. Всички те не бива да се прилагат повече от 5-10 минути, за да се предотврати увреда на кожата. След постигане на обезболяващ ефект, засегнатата част трябва внимателно да се раздвижи.
Охлаждащата терапия е подходяща при различен тип остро настъпили травми - навяхвания, изкълчвания; след имобилизация, както и във всички случаи, в които има оток и зачервяване, които не са причинени от инфекция.

Прилагането на каквито и да е компреси е само помощно средство, което да улесни подобряването на функцията на засегнатата част. Основният компонент в процеса на възстановяване са подходящите упражнения, които трябва да координирате с Вашия физиотерапевт.

Няма коментари: