Страници

Какво да правим, когато ни боли вратът?


Болката във врата е често срещан проблем при хора, работещи на компютър и при такива, извършващи активна работа с горните крайници. Проблемите във врата могат да доведат до появата на редица симптоми като главоболие, виене на свят, шум в ушите, болки и изтръпване в ръцете. При жените се наблюдават по-продължителни и болезнени епизоди и по-голяма честота на хронифициране на процеса.

Причините


Причините за болки във врата могат да бъдат:
  • Травматични - удар по главата или врата, катастрофа
  • Нетравматични - неудобна възглавница, продължителна работа с компютър, претоварване на ръцете

Какво да правим?


 N.B! Първото, което трябва да направите е да се консултирате със специалист, който да прецени спешността на състоянието Ви, особено при наличие на травматична причина.

Студени компреси не се прилагат.
Топли компреси се прилагат само, ако болката е локализирана и не се разпространява към гърба и ръцете.


Ергономични промени

  • Избор на подходяща възглавница - изборът на възглавница е строго индивидуален и няма възглавница, която да е удобна на всички. В допълнение към възглавницата може да използвате навита на руло хавлия, която да поставите под врата.
 
  • Поза на спане - препоръчително е да се избягва спането по корем.
  • Работа с компютър - важно е да се регулира положението на монитора така, че горният край да е на нивото на очите. Ако досега е бил в това положение най-често се налага да се повдигне. Клавиатурата трябва да бъде близо до тялото. Важно е да се правят почивки на всеки 30-45 минути, през които вратът да се раздвижва.
  • Работа с таблет/телефон - таблетът и телефонът не са предвидени за продължителна работа. Препоръчва се да бъдат повдигнати на нивото на очите, за да се избегне продължително навеждане на врата.


Физиотерапия

Физиотерапията често е първи избор, но рядко елиминира проблема и води до дълготраен резултат, поради което се препоръчва само като помощно средство.
За постигане на оптимален резултат е важно упражненията да се изпълняват често и да са съобразени с моментното Ви състояние. Освен за врата трябва да се правят упражнения за раменете и горната част на гърба.


Третирането на проблемите във врата трябва да бъде извършено своевременно и да бъде ръководено от специалист, за да се предотврати хронифициране на процеса и да се избегнат усложнения като тензионно главоболие, изтръпване и слабост в ръцете, разпространение на болката към гърба.


 

Няма коментари: