Страници

Какво да правим, когато ни болят раменете?
Раменният комплекс се състои от раменната става, лопатката и горната част на гърба. Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло и има най-голям обем на движение, което я прави по-нестабилна от останалите.
Болките в раменете са често срещан проблем както при спортисти, така и при хора с нормална физическа активност. Болките могат да бъдат предизвикани както от обездвижване, така и от прекалено нотоварване.

Причини

Причините за болки в раменете могат да бъдат:

  • травматични биват:
    • контактни (с участие на друг предмет и/или човек) – предимно падане върху рамото, ключ при практикуване на бойни спортове

    • безконтактни (без участие на друг предмет и/или човек) – вдигане на тежести, практикуване на спорт  - тенис, волейбол, бейзбол
  • нетравматични
    • претоварване
    • лоша ергономия (поза на работното място, поза на сън)

Какво да правим?


NB! При наличие на травматична причина или на нетравматична, неповлияваща се повече от една седмица задължително трябва да се консултирате със специалист, който да прецени спешността на състоянието Ви.

Може да приложите редица действия,които до облекчат болките в раменете:

Топли/Студени компреси
Студени компреси се прилагат само при болки с травматичен произход. Топли компреси се прилагат при болки с давност над две седмици.

Ергономични промени
Ергономичните промени включват позата на работното място, позата на сън като са препоръчителни положения на тялото, облекчаващи горната част гърба, раменете и врата.

Помощни средства
При наличие на травматична причина е вероятно да се наложи обездвижване на раменната става за няколко седмици като за тази цел се използват различни ортези.


Упражнения
Упражненията са изключително важни за правилното заздравяване на тъканите (при наличие на травма) и за възстановяване на функцията на раменната става. Трябва да се изпълняват за целия раменен комплекс като целта е постепенно натоварване. Важно е да бъдат координирани със специалист.

Медикаменти (обезболяващи) – трябва да бъдат изписани от лекар!

Допълнителни терапиикинезиотейпинг.

 

Третирането на проблемите в раменете трябва да бъде извършено своевременно и да бъде ръководено от специалист, за да се предотврати хронифициране на процеса и да се избегнат усложнения.

Няма коментари: